Voordelen van een dagelijkse 'cafeïneboost' voor je huid

Skincare

Cafeïne als "topisch" ingrediënt wordt door dermatologen geprezen om zijn positieve invloed op de huid.

Cafeïne werkt ontstekingsremmend en kan bloedvaten vernauwen. Het wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten om roodheid in het gezicht te verminderen en kan een voordeel zijn voor mensen die last hebben van rosacea, een chronische huidaandoening die voornamelijk wordt veroorzaakt door verwijde bloedvaten die niet meer op een normale manier kunnen samentrekken.

Cafeïne werkt ook als een cellulitisbestrijder. Onderzoek uitgevoerd door de Mayo-kliniek in de VS suggereert dat cafeïne, aangebracht op de huid, het vetgehalte in de menselijke vetcellen kan verminderen. Er is een algemene consensus onder wetenschappers dat cafeïne de activiteit van een specifieke chemische boodschapper in de cellen, bekend als fosfodiësterase, verstoort. Het menselijk lichaam gebruikt fosfodiësterase om de afbraak van lichaamsvet te voorkomen. 

Door deze natuurlijke lichaamseigen stof fosfodiësterase af te remmen, helpt cafeïne het lichaam bij vetverbranding, dat kan bijdragen aan cellulitis. Naast de ontstekingsremmende en vetbestrijdende voordelen wordt cafeïne ook geprezen om zijn krachtige antioxiderende eigenschappen bij zowel plaatselijk als oraal gebruik. Onderzoek suggereert dat zowel oraal als plaatselijk cafeïne krachtige anticarcinogene voordelen biedt als gevolg van UV-schade.

Uit een reeks medische onderzoeken is gebleken dat cafeïnehoudende groene thee en zwarte thee schade door de zon voorkomen en zelfs UV-schade herstellen als deze zich eenmaal heeft voorgedaan. Cafeïnevrije thee had dit effect echter niet. Een ander onderzoek gaf aan dat cafeïne uitwendig zelfs krachtiger kan zijn dan de polyfenolen van groene thee en zonneschade kan herstellen. Bovendien staat koffiebes, geëxtraheerd uit de vrucht van de koffieplant (een ingrediënt in Synergie ImprovEyes day), bij huidverzorgers ook bekend als een uitstekende antioxidant en bloedvatregulator.

De formulering van cafeïne in een gemakkelijk opneembaar huidproduct kan helpen cellulitis te verminderen, roodheid van het gezicht aan te pakken en zelfs UV-schade te bestrijden. Dus die ochtendkoffie is misschien zo slecht nog niet!

Mentioned in this article