Synthetische versus natuurlijke geuren

Skincare

Vrouwen hebben een liefde voor parfum. De parfumerie staat vol met heerlijke geuren en afbeeldingen van verleidelijke modellen die haar schoonheid, liefde en aantrekkelijkheid beloven zolang ze die geur draagt. De media weten haar ook te bereiken door geur te koppelen aan gewenste eigenschappen zoals 'sensualiteit' en 'zelfvertrouwen'. Ze weten dat er een zeer krachtige link is tussen geur, herinnering en emotie en dit wordt steeds duidelijker in hun campagnes.

Tot de 20e eeuw werden alle parfums gemaakt van ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur kwamen. Het gebruik van synthetische parfums kwam voort uit de industriële revolutie van begin 1900. Chemici waren nu in staat om met synthetische chemicaliën in een laboratorium kunstmatig geuren te reproduceren die deden lijken op bloemen, fruit en hout tegen een fractie van de kosten. Zoals zo vaak het geval is, maakte economie plaats voor pure geur.

De National Academy of Sciences meldt dat 95% van de chemische stoffen die worden gebruikt in parfums voor persoonlijke verzorgingsproducten synthetische verbindingen zijn die zijn afgeleid van aardolie, waaronder bekende giftige stoffen die kanker, geboorteafwijkingen, aandoeningen van het centrale zenuwstelsel en allergische reacties kunnen veroorzaken. Een gemiddeld synthetisch parfum kan tot 500 individuele door de mens gemaakte chemische ingrediënten bevatten. Bron: Medical News Today, 2008 In 2008 werkte de American Association of Occupational Health for Nurses samen met de Asthma and Allergy Foundation of America en het University Of Maryland Environmental Health Education Center om het belang te bespreken van het verminderen van de blootstelling aan synthetische geurstoffen op de werkplek. Er werd ontdekt dat 20% van de werknemers in de medische wereld fysieke hinder ondervond van synthetische geurstoffen.

Van de 150 meest gebruikte kunstmatige chemicaliën in geuren is van bijna 60% bekend dat ze giftig zijn in bepaalde concentraties. Omdat vrouwen elk jaar gemiddeld 2 kilo kunstmatige chemicaliën via hun huid absorberen, moet de schoonheidsindustrie zich bewust zijn van de ingrediënten in de producten die ze hun klanten aanbevelen. Synthetische geurstoffen bevatten microscopisch kleine deeltjes die het lichaam kunnen binnendringen door inademing en inslikken via neus en mond, en door absorptie via de huid. Eenmaal in het lichaam worden ze opgenomen in de bloedbaan, door het hele lichaam getransporteerd en kunnen ze voor langere tijd worden opgeslagen. Gedocumenteerde bijwerkingen van kunstmatige geurstoffen zijn onder andere:

  • Huidallergie en lichtallergie
  • Hoofpijn en migraine
  • Allergie (niezen, waterige ogen, sinus problemen)
  • Misselijkheid
  • Ademhalingsproblemen (piepende ademhaling, keelpijn, hoest, benauwdheid, astma)
  • Neurotoxiciteit (zich niet kunnen concentreren, duizeligheid, hyperactiviteit, vermoeidheid)

Het is ook vaak moeilijk om te bepalen of een product wel of geen kunstmatige geurstof bevat. Elk product dat 'parfum', 'geurolie' of 'parfum' als ingrediënt heeft, geeft aan dat het om een kunstmatige geur gaat. Let op: 'geurolie' is kunstmatig en 'etherische olie' of 'absolue' is een natuurlijk botanisch ingrediënt. Alle geurstoffen staan meestal aan het einde van de ingrediëntenlijst. In tegenstelling tot kunstmatige geurstoffen hebben natuurlijke etherische oliën een heel ander effect als ze worden toegevoegd aan huidverzorging, make-up en natuurlijke parfums. Essentiële oliën bevatten elementen die een helend en stimulerend biologisch effect hebben op het lichaam en een emotioneel effect op de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat etherische oliën de geestelijke gezondheid verbeteren, een gevoel van welzijn creëren en een positieve stemming in stand houden.


Sommige citrusoliën worden gebruikt om een doffe huid, vette huid, littekens en rimpels te behandelen en hebben een antidepressieve werking. Veel bloemige essentiële oliën, zoals jasmijn, worden gebruikt om de droge en gevoelige huid te behandelen en hebben ook een opbeurend effect op degenen die de geur dragen. De meeste gezondheidsbewuste cosmeticaproducenten gebruiken nu deze natuurlijke essentiële oliën in plaats van hun kunstmatige tegenhangers. Hoewel ze veel duurder zijn dan kunstmatige geuren, zijn de voordelen voor de consument aanzienlijk. Als klanten de juiste informatie krijgen, zullen ze meestal kiezen voor een product dat vrij is van mogelijke gifstoffen en dat therapeutische voordelen heeft. We hebben zeker iets kostbaars verloren in de geurevolutie. Geen chemicus ter wereld kan de diepte en magie van echte tuberoos of jasmijn namaken. De natuurlijke geurchemie van een roos bestaat uit een ingewikkelde verzameling van duizenden botanische elementen.


Het menselijk lichaam heeft zich naast het plantenrijk ontwikkeld. Het is logisch dat onze chemische samenstelling van het lichaam ontworpen is om in synergie te werken met deze natuurlijke stoffen. Maar in plaats van paniek te zaaien in de industrie, is het belangrijk op te merken dat niet alle door de mens gemaakte chemicaliën schadelijk zijn. Bovendien zullen niet alle mensen negatief reageren op kunstmatige chemicaliën. Het is echter belangrijk om als professional in de sector je klant voor te lichten over alle mogelijke risico's en de allerbeste (en vaak natuurlijke) keuzes voor je klanten aan te bevelen. Gewapend met de juiste informatie bent u beter in staat om weloverwogen suggesties te doen voor geschikte huidverzorging, make-up en parfum voor uw klanten.