Alles over je huidbarrière en hoe te versterken

droge huid

Hoe je een beschadigde barrière kunt herstellen en onderhouden voor een langdurige gezondheid van de huid;

Wat is je huidbarrière eigenlijk?

Het begrijpen van de huidbarrière en hoe deze functioneert, is een essentieel aspect voor de levensduur van de huid, maar ook voor de algehele gezondheid van het lichaam! Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en bestaat uit meerdere lagen, die elk specifieke functies vervullen bij het beschermen en isoleren van jouw lichaam tegen vreemde voorwerpen en verontreinigende stoffen.


De buitenste laag van je huid wordt het stratum corneum genoemd en bestaat uit stevige en beschermende huidcellen, corneocyten genaamd, die aan elkaar zijn gebonden door lipide dubbellagen die als ‘lijm’ fungeren. Deze corneocyten en lipiden vormen je huidbarrière, waarin je belangrijke eiwitten, keratine en natuurlijke vochtinbrengers vindt, waaronder cholesterol, vetzuren en ceramiden. Naast andere vitale functies houden deze synergetische componenten het water vast in je lichaam en uitdroging voorkomt.


Zonder huidbarrière kunnen verschillende schadelijke agressors zoals vrije radicalen, zonnestralen, gifstoffen en verontreinigende stoffen je huid binnendringen en aanzienlijke verstoringen in je lichaam veroorzaken.


Hoe weet je of je huidbarrière beschadigd is?

Bij een gezonde huidbarrière voelt je huid glad en zacht aan, maar als deze buitenste lagen beschadigd zijn, kan de huid er dof uitzien en ruw of droog aanvoelen. Je kunt dan last krijgen van een droge of schilferende huid, pigmentatie, ruwheid, acne, jeuk, gevoeligheid en ontstekingen. Evenals bacteriële, virale of schimmelinfecties van de huid. Met de volgende tips houd je je huidbarrière gezond en beperk je schade tot een minimum, zodat je je huidbarrière later niet hoeft te herstellen.

Wat zijn de stappen bij het herstellen van de huidbarrière?

De allereerste stap naar herstel van de barrière is het analyseren van je huidroutine en het aanpakken van eventuele oorzaken die onnodige stress kunnen toevoegen aan een intolerante huidbarrière. Dit geldt ook voor voeding en haarverzorging. Als er producten zijn waarmee je huid in contact komt en die twijfelachtige toevoegingen bevatten, kijk hoe je huid zich gedraagt wanneer je deze weglaat. Overweeg om met een huidexpert te praten over welke producten in jouw routine essentieel en effectief zijn.


Welke producten moet je vermijden/gebruiken bij een beschadigde huidbarrière heeft?

Behoud de pH van de huid

Let op de pH-waarde van bepaalde producten. Over het algemeen ligt de zuurmantel van de huid rond een pH van 4-6, terwijl de pH van sommige huidproducten kan variëren van 3,7 tot 8,2. Reinig daarom met pH-gebalanceerde producten met een pH tussen 4,0 en 5,0, zoals BioCleanse. Vermijd zeep die zeer alkalisch is en reinigingsproducten met een hoog gehalte aan SLS of SLES, die irriterend kunnen zijn. Voor een ernstig aangetaste huidbarrière kies je het beste voor een laagschuimende, meer romige huidreiniger.


Vermijd overmatig exfoliëren met zuren of scrubs

Vermijd het gebruik van zuren zoals glycolzuur, melkzuur en salicylzuur, en gebruik geen agressieve scrubs die een beschadigde barrière direct irriteren. Kies niet-zure exfolianten en polyhydroxyzuren.


Controleer ingrediënten op toegevoegde geurstoffen

Kunstmatige geurstoffen kunnen uiterst irriterend zijn voor een delicate barrière. Zelfs hoge niveaus van bepaalde essentiële oliën kunnen potentieel irriterend werken. Zoek bij twijfel naar geurvrije opties.

Hoe herstel je een beschadigde huidbarrière?

Bij het repareren en versterken van je huibarrière draait het allemaal om het verminderen van ontstekingen en het vasthouden van vocht. Als u de huidbarrière proactief wilt versterken kun je het beste huidverzorgingsproducten met huidherstellende ingrediënten gebruiken.


1. Vitamin B3 (niacinamide) 

Dit is je beste vriend voor barrièrebescherming!


Het is bekend dat Vitamine B3 de barrière versterkt door de ceramideproductie te verhogen. Het verhogen van essentiële ceramidelipiden voor het vasthouden van water is een vitale functie van de huidbarrière. Niacinamide stimuleert ook de productie van de belangrijkste huidbarrière-eiwitten om de genezing te bevorderen, beschermt het huidoppervlak tegen ontstekingen en bevordert de algehele huidimmuniteit. Om deze reden raad ik Vitamine B-serum aan.


2. Vitamin B12

Vitamine B12 is een natuurlijke roze supervitamine die roodheid vermindert en de beschadigde en ontstoken huid herstelt. Vitamine B12 kalmeert en regenereert de gevoelige en gestresste huid door jeuk, droogheid, irritatie, roodheid en gebarsten huid te verminderen. Het beschermt de kwetsbare huidbarrière tegen ontstekingen en speelt een belangrijke rol bij wondgenezing en huidherstel. HyalaVive brengt deze krachtige vitamine samen met drie hyaluronzuren en TriCeramide Complex voor de ultieme hydro-boost.

 

3. Hyaluronic Acid (HA)

HA speelt een cruciale rol bij het behouden van de hydratatie en gezonde structuur van de huid. Het helpt bij het reguleren van de waterbalans, ondersteunt de wondgenezing en vergemakkelijkt het transport van voedingsstoffen binnen de dermis. Er zijn verschillende vormen van HA – voor diepe penetratie in de dermis zoek je naar producten die laag of ultralaag gehydrolyseerd hyaluronzuur bevatten voor een geoptimaliseerde barrièrefunctie, diepere hydratatie en antioxidantbescherming. Dit is te vinden in HyalaVive.


4. Ceramides

Ceramiden verhogen de hydratatie en kalmeren de geïrriteerde huid om de beschermende barrière te herstellen en te versterken. Dit zorgt voor een gladdere en stevigere huid, minder zichtbare rimpels en verminderde roodheid en gevoeligheid.

 

5. Prebiotics and postbiotics

Pre- en postbiotica in huidverzorging kunnen helpen om de goede en slechte bacteriën in evenwicht te brengen. Wist je dat er meer bacteriën op het huidoppervlak zitten dan de huidcellen zelf? Deze kleine microben moeten in perfecte balans worden gehouden, zodat onze barrière happy en intact blijft. Prebiotica voeden de goede bacteriën en postbiotica helpen ontstekingen te verminderen en bootsen de voordelen van goede bacteriën na. Dermiotisch pre-serum elixer is ideaal voor het in evenwicht brengen van het huidmicrobioom voor een gezonde barrière.


6. Vitamin A/zachte retinoïdeproducten

Zachte retinoïdeproducten reguleren de productie van nieuwe, gezonde huidcellen die uiteindelijk de bovenkant van je huidbarrière vormen. Retinoïden helpen ook bij het creëren van gezonde bloedvaten om voedingsstoffen te leveren voor de beschadigde huidbarrière en om de algemene barrière in stand te houden. Als je barrière beschadigd is, zorg er dan voor dat je een zachte vorm van vitamine A gebruikt, zoals ingekapseld retinol (Ultimate A). 

 

7. Minerale UV-bescherming 

UV-stralen kunnen grote schade aan je huidbarrière aanrichten. Overmatig zonlicht kan veel van het goede werk dat je in het repareren en versterken van de huidbarrière steekt, ongedaan maken. Ze keren feitelijk het genezingsproces om. Bovendien is een herstellende huidbarrière gevoeliger voor schade en blootstelling aan de zon. Het is daarom essentieel om de huid te beschermen, bij voorkeur met mineraal zinkoxide, dat UVA/UVB-bescherming biedt. Zinkoxide (te vinden in ÜberZinc) heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die het genezingsproces van de barrière bevorderen. Gebruik minerale make-up met een hoog zinkoxidegehalte, zoals EnviroVeil, Second Skin Crush en MineralWhip foundations.

 

8. Kies de juiste moisturizer

Diep hydraterende en herstellende moisturizers voor de gevoelige huid zijn onder meer HyDrolock, DermaCalm en De-Stress. Deze zijn speciaal geformuleerd om de barrière te voeden zonder huidirritatie.

 

9. Occlusieve producten

Als je huidbarrière beschadigd is door een behandeling met huidnaalden, chemische peelings of bepaalde licht- en lasertherapieën, en dringend gerepareerd moet worden, kies dan voor het gebruik van een occlusieve zalf aan.

 

Een occlusieve zalf zorgt voor een vochtige, beschermende laag om overmatig waterverlies van de huid te voorkomen (ook bekend als TEWL: Trans Epidermal Water Loss), wat essentieel is voor een goed resultaat van de barrièregenezing. Vaseline wordt vaak gebruikt als occlusief middel, maar dit van ruwe olie afgeleide product bevat geen ingrediënten die actief een snelle genezing bevorderen of ontstekingen verminderen.

 

Als je last hebt van een droge, geïrriteerde of schilferige huidbarrière, kies dan voor een occlusieve nachttherapie met Recover Balm of OccluSiderm. Deze verzachtende en hydraterende balsem bevat ook zachte actieve ingrediënten voor genezing, bescherming en herstel van een kapotte huidbarrière.

 

Jouw dagelijkse routine voor een beschadigde huidbarrière

Je dagelijkse huidverzorgingsroutine moet specifiek zijn voor jouw huidtype en huiddoelen. Dit `ijn onze beste producten voor algemeen barrièreherstel. Is je barrière robuuster, dan kun je meer actieve stoffen toevoegen, zoals een vitamine C-serum en exfoliant:


Ochtend


1. BioCleanse

2. Dermiotic (pre/postbiotic balance)

3. HyalaVive

3. ÜberZinc (beschermende moisturizer)

4. Second Skin Crush or MineralWhip SPF40 (minerale makeup)


Evening


1. BioCleanse

2. Dermiotic

3. Vitamin B serum

4. Ultimate A serum (de meest zachte vorm van retinoïde)

2. HyalaVive

5. HyDrolock

6. Recover Balm


Additional products:

Luciderm: Dit product zorgt voor een zachte, zuurvrije exfoliatie zonder irritatie van de huidbarrière. Dit kan 's ochtends of 's avonds worden gebruikt, op voorwaarde dat de barrière niet ernstig beschadigd is.