Alles wat je moet weten over Retinol

Skincare

Vitamine A retinol versus retinoïde - wat is het verschil?
Wat doet retinol voor de huid?
Welke retinol moet ik gebruiken?
Hoe weet ik of retinol werkt?
Is retinol een exfoliant?
Welke producten gaan niet samen met retinol?

Vitamine A retinol versus retinoide - wat is het verschil?


Vitamine A voor de huid wordt de familie van 'retinoïden' genoemd, en binnen deze familie zijn er een aantal verschillende verbindingen, waaronder vitamine A retinol. Retinol is een van de populairste afgeleiden van vitamine A zonder recept en wordt in de keratinocyten omgezet in de krachtige en bruikbare vorm van retinoïnezuur.

Het is belangrijk om te begrijpen dat alle retinoïden uiteindelijk hun reis afmaken als retinoïnezuur dat zich bindt aan de DNA-receptorplaatsen van huidcellen. De toedieningsmethode van elk retinoïde geeft echter een breed scala aan resultaten, waarbij sommige de voorkeur hebben boven andere.


Wat doet retinol voor de huid?


Vitamine A retinol heeft talloze voordelen voor de huid, die in meer detail worden uitgelegd in onze blog Wat doet vitamine A voor de huid? In een notendop is retinol een van de grote huidregulatoren. Het reguleert de talgproductie voor acne-patiënten, vermindert overtollige pigmentproductie en ongelijkmatige teint, remt de afbraak van collageen, stimuleert fibroblasten om meer collageen aan te maken en fijne lijntjes te verminderen, en reguleert de celvernieuwing voor een jeugdige gloed.

Welke retinol moet ik gebruiken?


Er is geen gemakkelijke 'one-size-fits all' als het gaat om de verschillende vormen van vitamine A. De echte vraag is niet "welke retinol moet ik gebruiken" maar "welke retinoïde". Onthoud dat het niet gaat om het vinden van de meest krachtige vorm van vitamine A in alle gevallen, maar dat je op zoek moet gaan naar de vorm van vitamine A die het beste past bij jouw huidprofiel. Als je de reis van je huid met vitamine A begint, is het altijd het beste om voorzichtig te beginnen en de tolerantie van je huid goed in de gaten te houden. 


Is retinol een exfoliant?


Vitamine A retinol exfolieert de huid niet. Dit is een mythe over de huid, want retinoïden gedragen zich niet als echte exfolianten (AHA's, BHA's en peptide-exfolianten), die de verbindingen tussen dode huidcellen aan het oppervlak verbreken om het uiterlijk van een verdikte of door de zon beschadigde huid te verbeteren.

 Soms zien we een schilferige huid als gevolg van het gebruik van voorgeschreven retinoïden of het gebruik van een retinoïde waar je huid nog niet klaar voor is - maar dit is geen exfoliatie. Retinoïden zijn heel slimme moleculen die de productie en omzet van nieuwe, gezonde huidcellen in de onderste huidlagen regelen, die zich ongeveer elke 30 dagen een weg naar de oppervlakte van de huid banen, maar ze kunnen geen dode oppervlaktecellen afschilferen. Er zijn veel combinatieproducten van retinol en exfoliant op de markt, maar het is onwaarschijnlijk dat deze erg effectief werken als ze zure exfolianten bevatten. Dit komt omdat vitamine A retinol geneutraliseerd wordt in een zure omgeving, wat betekent dat zure exfolianten zoals AHA's en BHA's veel van de voordelen van retinol teniet doen als ze met elkaar gemengd worden.

 Dit is een belangrijke reden waarom Synergie Skin RetiFol heeft samengesteld, dat de dubbele voordelen van een vitamine A-retinolpercentage van 0,4% combineert met niet-zure exfoliërende peptiden, zodat exfoliatie wordt bereikt zonder de werkzaamheid van de retinol aan te tasten.


Welke producten gaan niet samen met retinol?


Retinol is relatief onstabiel in lucht en licht, en moet worden gestabiliseerd in een beschermende capsule om de effectiviteit te behouden. Zoals eerder vermeld, is het altijd het beste om producten te zoeken die gestabiliseerde vormen van retinol gebruiken en deze niet te mengen met zure producten met een lage pH-waarde die AHA's, BHA's en ascorbinezuur bevatten. De reden hiervoor is dat een zure omgeving retinol minder actief maakt op de huid, waardoor de voordelen teniet worden gedaan.