Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon

Er is een alarmerende toename van de snelheid van huidkanker. Veel consumenten denken dat producten met een hoge SPF-factor veilig genoeg zijn en de huid “bulletproof” maakt voor alle schade van de zon. Deze 10 tips geven meer inzicht in hoe het zit met de bescherming van je huid.

1. BESCHERMT HOGE SPF-ZONNEBRANDCREME WERKELIJK JE HUID?

SPF beschermt alleen tegen UVB-stralen, de stralen die je huid een bruin kleurtje geven en maar ook onze huid verbrandt zonder bescherming. Maar hoe zit het met de gevaarlijke UVA-stralen?

UVA-stralen zijn het hele jaar aanwezig, dus ook in de herfst en winter, en wordt niet tegengehouden door wolken of glas. Ze staan bekend als de “stille moordenaars” van de zon, omdat je niet kunt voelen dat ze je huid aantasten. Ze dringen dieper door in de huid − tot de cellen van de lederhuid − en fungeren als onzichtbare ninja’s die je huid verouderen en bijdragen aan huidkanker.

Voor goede bescherming is het noodzakelijk om een breedspectrum zonbescherming te gebruiken die zowel UVA- als UVB-stralen kan bestrijden. Vertrouw NOOIT alleen op een SPF-factor; ik zou liever hebben dat je een SPF 15 regelmatiger aanbrengt dan dat een SPF 50+ het enige is dat je voor de hele dag aanbrengt.

2. WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN SPF 15, 30 EN 50+?

Het verschil tussen SPF-factoren is veel kleiner dan je denkt.

De meeste consumenten zijn van mening dat SPF 30 TWEEMAAL het niveau van UVB-bescherming biedt dan SPF 15. Dit is een mythe!

In feite is het verschil in UVB-bescherming tussen SPF 15 en 30 slechts 3,4% extra. Verder nog, het verschil tussen SPF 30 en SPF 50+ is slechts 1,6% meer UVB-bescherming!

Bekijk deze tabel hieronder voor de echte verschillen tussen SPF-ratings…

Synergie Skin SPF ratings

3. SPF 15 + SPF 30 = SPF 45 BESCHERMING?

Ik wou dat het zo simpel was! Het is waar dat het aanbrengen van twee lagen SPF je een betere bescherming geeft, omdat er een dichtere laag met minerale deeltjes op het huidoppervlak zit wanneer je meerdere lagen aanbrengt (bijvoorbeeld ÜberZinc plus Second Skin Crush losse mineralen). Dus, terwijl je met fysische zonbescherming de SPF kunt vergroten door twee producten te combineren, betekent dit niet dat je de twee SPF’s kunt optellen!

Bij het combineren van twee chemische zonnefilters is de de hogere SPF-factor meestal de laatste dat je aanbrengt, maar de onderste SPF-factor  kan de hogere factor verdunnen.

4. WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN SPF EN PA +?

Zonnebrand-merklabels begrijpen kan verwarrend zijn. Simpel gezegd, SPF meet UVB, terwijl de PA + de UVA meet. SPF staat voor Sun Protection Factor en meet hoe lang een product je bescherming biedt tegen brandende UVB-stralen. Vergeet niet dat ‘B’ staat voor verBranden.

PA + -labels zijn een beoordelingssysteem om te meten hoeveel bescherming een product je geeft tegen UVA-stralen die veroudering van de huid veroorzaken. Denk aan ‘A’ voor Aging (veroudering).

PA + = enige UVA-bescherming.

PA ++ = matige UVA-bescherming.

PA +++ = Hoge UVA-bescherming.

PA ++++ = Extreem hoge UVA-bescherming.

Lees je labels en zoek naar breed-spectrum dekking (UVA en UVB).

5. KIES FYSISCHE ZONBESCHERMING IN PLAATS VAN CHEMISCHE ZONBESCHERMING

Als cosmetisch chemicus, is het bij het formuleren ervan vaak net zo belangrijk wat ik niet in mijn product opneem als wat ik er wel in stop. Ik heb mijn eigen checklist van wat ik ‘dubieuze ingrediënten’ noem. Dit zijn chemische toevoegingen waarvan ik geloof dat ze schadelijk kunnen zijn voor cellen als ze zich na verloop van tijd ophopen. Chemische zonnefilters zijn in verband gebracht met fotosensibiliteit, huidirritatie en kunnen mogelijk hormoonniveaus beïnvloeden bij langdurig gebruik. Dit is de reden waarom ik ervoor kies om te formuleren met fysische zonbeschermers.

Bijkomende voordelen van fysische zonnefilter:

  • Beschermt tegen UVA- en UVB-stralen
  • Geen opname in de bloedbaan
  • Zinkoxide bevat krachtige ontstekingsremmende en helende eigenschappen. In feite maakt je lichaam op natuurlijke wijze zink aan om een wond te helpen genezen!
  • De antimicrobiële eigenschappen van zinkoxide verminderen overmatige olie- en acne-bacteriën.
  • Milieuvriendelijk – geen ecologische verstoringGeen paniek! Kortdurend en incidenteel gebruik van twijfelachtige ingrediënten in zonnebrandmiddelen zal geen ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Langdurige herhaalde blootstelling wordt echter niet aanbevolen en kan celbeschadiging en onbalans veroorzaken. 
Synergie Skin zonbeschermingsfactoren
6. HOEVEEL BESCHERMING GEEFT ÜBERZINC MIJ?

ÜberZinc (SPF 15 en PA +++) beschermt tegen 93,3% van de UVB-stralen en bieden slechts 3,4% minder bescherming tegen brandende stralen (UVB) dan een SPF 30-zonnebrandcrème. Het is een luxe moisturizer met ingebouwde UVA- en UVB-bescherming. Ik gebruik het als mijn vochtinbrengende crème voor dagelijkse bescherming en hydratatie. Bij een dagje naar het strand, zwemmen of andere buitenactiviteiten, breng dan ÜberZinc regelmatig aan gedurende de hele dag.

Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, komt 50 procent van de UVA-stralen door glas heen! Vergeet niet dat zinkoxide je ook beschermt tegen UVA-stralen die door glas binnendringen, dus ideaal voor gebruik op werkdagen en op kantoor. Het heeft ook een uitstekende anti-irriterende werking dus het is geweldig voor de gevoelige huid.

7. IS ÜBERZINC VEILIG VOOR BABIES EN KINDEREN?

Als moeder van twee heb ik altijd gezegd: “Als ik het niet op mijn gezicht of op het gezicht van mijn kinderen wil aanbrengen, dan zal ik het ook niet op het gezicht van mijn klanten willen.”

ÜberZinc bevat mijn hero-ingrediënt zinkoxide. Je herinnert je misschien ook dit natuurlijke mineraal als het belangrijkste ingrediënt in kalmerende calamine-lotion en luieruitslagcrème – dus je kunt er zeker van zijn dat het absoluut veilig is voor kinderen. Zinkoxide is fantastisch voor het kalmeren van geïrriteerde en gevoelige huid, dus als het gaat om algemene bescherming van de huid van je kinderen, denk dan aan zink!

8. HOEVEEL MOET IK AANBRENGEN VOOR UV-BESCHERMING EN HOE VAAK?

De 1/4 theelepel doseerregel werd jaren geleden gemaakt en is meer van toepassing op zonnefilters dan op mineralen (zinkoxide en titaniumdioxide). Het hangt echt af van de hoeveelheid (dichtheid) zinkoxide en titaniumdioxide in het product. Deze minerale deeltjes absorberen niet in de huid zoals de chemische zonnebrandmiddelen, ze blijven bovenop de huid en fungeren als een fysieke barrière tegen UV-licht.

Over het algemeen heb je ongeveer 1/6 theelepel (0.7grams) ÜberZinc nodig voor een gemiddeld gezicht. Maar … doordat je beweegt, verlies je die kostbare barrière! Als je veel transpireert of over je gezicht wrijft, moet je opnieuw aanbrengen voor voldoende bescherming.

Synergie Minerals

9. KAN IK MIJN MAKE-UP GEBRUIKEN ALS ZONBESCHERMING?

Ja, dat kan!

Meer dan 95% van alle make-up op de markt bevat kunstmatige pigmenten op basis van aardolie (FD & C-kleurstoffen) die geen enkel voordeel hebben behalve het toevoegen van kleur. Minerale make-up zoals Synergie Minerals, daarentegen, gebruikt minerale ijzeroxiden voor de pigmenten, en geeft zowel visuele als beschermende voordelen aan de huid. Natuurlijk, het is een grotere uitdaging om met deze natuurlijke pigmenten te en goed product te formuleren, maar het is de moeite waard!

Synergie Second Skin Crush en Synergie MineralWhip bieden niet alleen SPF 40 (UVB-bescherming) en PA ++++ (maximale UVA-bescherming), maar ook ingebouwde infrarood (IR) en blauwlicht-bescherming.

We weten nu dat infrarood het verouderingsproces kan versnellen en schade door vrije radicalen in onze cellen kan veroorzaken. Bedenk hoeveel uur je je telefoon, tablet of computerscherm gebruikt! Deze apparaten, evenals de zon, zijn bekende bronnen van blauw licht. Blauw licht in hoge dosis draagt ​​bij aan huidbeschadiging, melasma en ongelijkmatige teint. De zinkoxide-, titaniumoxide- en ijzeroxidepigmenten in make-up van Synergie Minerals bevatten natuurlijke filters tegen schadelijke IR-stralen en blauw licht.

Synergie Minerals heeft een schat aan beschermende voordelen – en je huid ziet er bovendien fantastisch uit!

10. EN ZONBESCHERMING VOOR HET LICHAAM?

Als het gaat om de dagelijkse bescherming tegen UV, infrarood en blauw licht, concentreer je je meestal op je gezicht. Vergeet niet ook je hals decolleté en handen te beschermen. Dit wordt veel vergeten, maar als we ouder worden zijn dit de gebieden die je leeftijd zullen verraden of zelfs verhogen.

Breng ÜberZinc Body aan op je hals, blootgestelde decolleté en de bovenkant van je handen als je dagelijkse SPF 15 zonnebrandcrème.

Denk aan de regel ‘move it than you lose it’ en breng opnieuw aan na het afvegen of wassen van je handen.

Synergie Skin NL