Wat zijn cosmeceuticals en hoe werken ze?

Wat zijn cosmeceuticals en hoe werken ze?
De huidverzorgingsmarkt groeit exponentieel. Steeds vaker zie je huidverzorgingsproducten met een medische uitstraling: cosmeceuticals. Hoe zit het met deze cosmeceuticals? Werken ze echt beter dan de reguliere merken die te koop zijn bij de drogisterijen en beauty-winkels? En waar moet je op letten als je besluit om veel geld aan deze producten te spenderen?

Cosmeceuticals worden geclassificeerd als een ingrediënt dat een biologische verandering in de huidcellen kan waarmaken.

Ze zijn geen ‘therapeutisch’ middel waarvoor een doktersrecept nodig is, of een ‘cosmetisch middel’ dat geen biologische verandering in de huid realiseert. Cosmeceuticals penetreren door de huid om daar de gewenste veranderingen te creëren.

Molecuul

Mijn formuleringsprincipe

Mijn SEEL-principe vat samen waarop ik mijn formuleerprincipes baseer, en waarop jij je aankoopbeslissingen zou kunnen baseren. Of je nu Synergie Skin of een ander merk huidverzorgingsproducten koopt, ik hoop dat mijn blog je zal helpen bij het maken van weloverwogen keuzes.

Net zoals een eenvoudig ‘zaadje’ evolueert naar een levensvatbare plant, zo zijn ook cosmeceuticals in de loop der jaren geëvolueerd van eenvoudige crèmes naar complexe producten, waarvan sommige meetbare resultaten kunnen behalen. Onze branche wordt constant gebombardeerd met mediahypes en beautytrends. We moeten onderscheid maken en een product beoordelen op:

 • Ingrediënten in het product
 • Klinische gegevens ter ondersteuning van de claims
 • Wetenschap en technologie die het product ondersteunen

Als formulator geloof ik echt dat cosmetische wetenschap een opwindende nieuwe grens is, waarbij ik een eenvoudig molecuul of ingrediënt kan nemen en dit kan gebruiken om een effectieve cosmeceutical te maken.

Formuleren is echter niet alleen een verzameling willekeurige ingrediënten nemen, ze samen mengen en hopen dat ze werken! Het is een veeleisende wetenschap waarbij ik mijn eigen onderzoek en proeven moet doen voordat ik ze aan mijn klanten kan vrijgeven.

Dus waar moet ik op letten bij een ingrediënt als ik een crème of serum ontwikkel? Alle levensvatbare ingrediënten en afgewerkte producten moeten de volgende eigenschappen hebben om als een geldige cosmeceutical te worden beschouwd.

 1. Stabiliteit – Het ingrediënt mag niet gevoelig zijn voor oxidatie of afbraak
 2. Effectiviteit –Het ingrediënt moet echt werken en klinisch onderbouwd zijn om de voordelen te ondersteunen, zonder irriterende, nutteloze ingrediënten.
 3. Elegantie – Het ingrediënt moet die ‘feel good’-kwaliteit hebben zodat een klant het wil gebruiken. Naast aanraking en gevoel, mag het product geen onaangename geur hebben.
 4. Levering – De cosmeceutische actieve ingrediënten moeten de doelcel kunnen bereiken voor de gewenste biologische verandering. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:> De diepte en locatie van de doelcel in de huid
  > De grootte en structuur van het cosmeceutische molecuul; een ingrediënt moet in de huid kunnen penetreren om de huidcellen te laten werken.
  > De zuurgraad / alkaliteit van het ingrediënt

Synergie Skin Essentials

Kortom, cosmeceuticals kunnen de conditie van je huid wel degelijk verbeteren met effectieve werkstoffen. Welke cosmeceuticals zijn dat?

Vitamine-A (gestabiliseerde Retinol)
Vitamine-B3 (Niacinamide)
Vitamine-C (L-ascorbinezuur)
Zink (zinkoxide)
Peptiden