Vitamine A – werking in huidverzorging!

Vitamine A – werking in huidverzorging!
Er bestaan verschillende vormen van Vitamine A.
Terri legt uit wat Vitamine A doet voor je huid!

Vitamine A wordt beschouwd als de ultieme cosmeceutical voor bijna alle huidtypes. Dokter Albert Kligman ontdekte de kracht van Vitamine A als essentieel huidingrediënt. Hij gebruikte vitamine A in de vorm van retinoïnezuur om de olieklieren en celvernieuwing te reguleren. Hij ontdekte echter ook dat dit molecuul in staat was huidpigmentatie te verminderen en fijne lijntjes aan te pakken.

Vitamine A is het enige ingrediënt waarvan onomstotelijk vast staat dat het huidverjongend kan werken. Hetwordt daarom gebruikt om meer dan 125 huidaandoeningen aan te pakken, waaronder acne, psoriasis, pigmentatie en beschadiging door de zon.

Analyseer je huid

Door de jaren heen is vitamine A geëvolueerd om stabieler en specifieker te worden in de werking op de huidcellen. Retinoïden is de verzamelnaam voor de verschillende varianten van vitamine A. Binnen deze familie zijn er een aantal verschillende varianten, waaronder:

Tretinoïne= De meest krachtige vorm van vitamine A (doktersrecept vereist).

Retinol = De meest populaire vorm van vitamine A zonder recept. Omgezet in krachtig retinezuur in de keratinocyten. Aanwezig in Synergie Skin Ultimate A serum.

Retinaldehyde = Tussenvorm van vitamine A

Retinyl palmitate= Is een derivaat van vitamine A. Wordt als ineffectief beschouwd en is vervangen door effectievere vormen.

Als het gaat om het formuleren van de Synergie Skin-producten, verwijs ik naar mijn ‘SEEL-principe’:

  • Stabiliteit– Het ingrediënt mag niet gevoelig zijn voor oxidatie of afbraak
  • Effectiviteit– Het ingrediënt moet feitelijk werken en gegevens bevatten om de voordelen te ondersteunen.
  • Elegantie -Het ingrediënt moet een ‘feel good’-kwaliteit hebben en de klant moet het willen gebruiken. Het product mag geen onaangename geur hebben.
  • Levering– De cosmetische actieve ingrediënten moeten hun doelcel kunnen bereiken om de gewenste biologische effecten te creëren.

Laten we, met dit in gedachten, Vitamine A onder de loep nemen via mijn SEEL-principe:

1) STABILITEIT

Hoe effectief het ingrediënt ook is, het mag niet afbreken voordat het zijn doelcel heeft bereikt. Hoewel de medische retinoïde (Tretinoïne) zeer effectief is, is het instabiel en vatbaar voor oxidatie. Traditioneel Retinol en Retinaldehyde zijn ook zeer instabiel (kan slecht tegen licht en zuurstof) en oxideren gemakkelijk waardoor het inactief wordt op de huid.

2) WERKZAAMHEID

Vitamine A wordt vaak de grote ‘cellulaire regulator’ genoemd vanwege het vermogen om celgroei en differentiatie te beheersen. Retinoïden zijn extreem krachtig omdat ze onze genen (DNA) in de kern van onze cellen kunnen programmeren om specifieke functies uit te voeren:

Regulering van celomzet

In de kern van onze cellen bevinden zich receptoren (RAR’s en RXR’s) die specifiek zijn voor vitamine A. Wanneer het retinoïde zich bindt aan deze receptoren (voornamelijk in de epidermis van de huid), is het DNA geprogrammeerd om de differentiatie van keratinocyten te verhogen, de omzet te normaliseren van onze huidcellen Het vermindert ook celontsteking en overproductie. Vitamine A verdikt en verbetert de huidstructuur om een ​​jeugdiger uiterlijk te geven aan de huid.

Omkering van zonneschade

UV-licht verhoogt de productie van stoffen die MMP’s (enzymen die collageen en elastine afbreken) worden genoemd en die ons collageen afbreken. Vitamine A remt deze MMP’s en helpt daardoor bij het vasthouden van gezond collageen.

Collageen stimulatie

Vitamine A zorgt voor stimulatie van fibroblasten, de cellen die collageen maken in de diepere huidlagen (dermis), waardoor fijne lijntjes en rimpels verminderen.

Olieregulatie voor acne

Een van de meest effectieve (plaatselijke) behandelingen voor overactieve talgklieren zijn retinoïden. Olië-kliercellen zijn overmatig actief bij acne-patiënten. Deze cellen hebben aan hun oppervlak een receptor die zich bindt aan vitamine A. Retinoïden zorgen ervoor dat de olieklieren kleiner worden en verminderen de groeisnelheid, wat bijdraagt in een drastisch verminderde olieproductie

Pigmentatie reductie

Vitamine A vermindert de activiteit van tyrosinase, een enzym dat essentieel is voor de aanmaak van melanine. Vitamine A vermindert ook het “klonteren” van pigment (melanine) in de basis van de epidermis en maakt de feitelijke pigmentdeeltjes (melanosomen) kleiner en minder zichtbaar. Het pigment dat is opgesloten in de buitenste cellen wordt ook effectief verwijderd, omdat de cellen op meer ordelijke wijze worden verdeeld.

3) ELEGANTIE

Het probleem met recept Tretinoïne (retinezuur) en zelfs traditionele retinol is dat het molecuul zich bindt aan ongewenste receptoren met ongewenste bijwerkingen als:

Schilfering (door afgenomen ceramiden)
Irritatie
Roodheid

4) LEVERING

Retinol is zeer effectief en werkt diep door in de huid, mits het niet kan oxideren.
Nieuwe Rovisome ™ geeft een verbeterde penetratie en stabiliteit ten opzichte van traditionele retinol. Wanneer retinol de cel binnendringt, wordt het in de cellen omgezet in retinoïnezuur. Het verenigt zich met receptoren in de kern waar het zijn biologische effecten uitoefent zonder irritatie.

Mijn Synergie Skin Ultimate A is geëvolueerd naar een stabieler, eleganter en verbeterd huidingrediënt met minimaal risico op schilfering, irritatie en roodheid voor de gebruiker.

Vitamine A serum Synergie Skin Nederland