
Exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen die zich aan de buitenkant van de huid hechten en vast komen te zitten in de poriën. Exfoliatie is een actief, natuurlijk proces als het gaat om de gezondheid van onze huid. Onze huid is in staat om op natuurlijke wijze te exfoliëren. Elke dertig dagen hebben we in feite een geheel nieuw huidoppervlak.
Maar naarmate we ouder worden, wordt dit proces steeds trager en eindigen we met het ruw en dof oppervlak van de huid. Jongere mensen met acne hebben het tegenovergestelde probleem. Ze hebben een overproductie van nieuwe huidcellen. Veel van deze nieuwe cellen zitten vast in de poriën en worden puistjes als er overtollige olie en bacteriën aanwezig zijn.
Waarom exfoliëren?
Als onze natuurlijke exfoliatie processen worden verstoord, moeten we vertrouwen op aanvullende externe methoden om de huidconditie te verbeteren.
Exfoliatie is vooral belangrijk om de dode huid van het oppervlak te verwijderen om de productie van nieuwe cellen aan te moedigen. Exfoliatie verwijdert ook door de zon beschadigde huidcellen en helpt bij het ontstoppen van poriën en het verhelderen van de huid met acne.
Welke exfolianten kun je gebruiken in je huidverzorgingsroutine?
- Chemische Exfolianten: deze zijn meestal verkrijgbaar als huidserums (zoals Synergie Skin ReVeal of Luciderm ) Alpha Hydroxy-zuren, zoals melkzuur, helpen dode cellen te verwijderen en verbeteren de natuurlijke vochtbalans. Beta-hydroxyzuren (salicylzuur) helpen poriën te ontstoppen en ontstekingen te verminderen.
- Fysische Exfolianten: deze exfolianten zijn in principe scrubs die dode cellen in het oppervlak verwijderen. Er zijn veel verschillende producten om de huid te scrubben, denk aan walnotenschillen, koffiekorrels, suiker en zout. Een van de beste fysische scrub-middelen maakt echter gebruik van aluminiumoxidekristallen, hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt in microdermabrasiemachines. Synergie Skin MediScrub bevat deze kristallen die in staat zijn om oppervlakteruwheid en dode huidopbouw effectief te verwijderen, met name rond de T-zone. Het is belangrijk om niet te hard te wrijven, omdat dit het huidoppervlak kan beschadigen en fijne bloedvaten zichtbaar worden.
- Chemische peelings: Peelings zijn een andere methode van exfoliëren en worden uitgevoerd door een ervaren therapeut of dermatoloog.
Bij chemische exfoliatie of peeling wordt een bepaald zuur of chemische substantie aangebracht op de huid met als doel de dode huidcellen los te maken van de huid. Voorbeelden van deze chemische producten zijn melkzuur, fruitzuur, glycozuur, retinol en biologische enzymen.
Wanneer moet ik exfoliëren?
Exfoliëren met behulp van huidverzorgingsproducten is afhankelijk van het huidtype. Fysische exfoliërende scrubs mogen maximaal twee keer per week worden gebruikt, omdat de fijne deeltjes (korreltjes) het gevoelige huidoppervlak kunnen beschadigen. Heb je een gevoelige huid of last van roodheid, dan mag je geen fysieke exfoliant gebruiken. Bij het gebruik van een chemische exfoliant is het het beste om glycolzuur te vermijden (wat irritanter kan zijn) en te kiezen voor melkzuur in combinatie met salicylzuur tegen verstopping van de poriën.
In het algemeen zijn de regels als volgt:
Acne en ophoping – gebruik dagelijks een chemische exfoliant totdat de acne onder controle is en verminder het gebruik daarna.
Gebruik niet meer dan twee keer per week een fysische exfoliant met de nadruk op de T-Zone en vermijd een beschadigde huid.
Droge huid – exfolieer één of twee keer per week met een chemische exfoliant en maximaal 1x per week met een fysische exfoliant.
Normale huid – chemische exfoliatie 1x wekelijks is voldoende om dode cellen in het oppervlak te verwijderen. Fysische exfoliatie 2x per week of indien nodig.
Zonbeschadige huid / huid met pigment – dagelijkse chemische exfoliant totdat de huid verfijnder en helderder is en vervolgens tweemaal per week voor onderhoud.
Huidveroudering – gebruik 2x per week een chemische en fysische exfoliant of indien nodig.
De chemie van het mengen van exfolianten met andere ingrediënten
Denk bij gebruik aan de Synergie Clean Science aanpak voor het mengen van uw ingrediënten. Meng geen zuren zoals melkzuur, L-ascorbinezuur en salicylzuur (aanwezig in Synergie Skin ReVeal en Blem-X) met vitamine B-serum (niacinamide) en vitamine A-serum (retinol) omdat zuren deze ingrediënten minder effectief maken. De vuistregel is om vitamine A (Synergie Skin Ultimate A) en B (Synergie Skin Vitamin B) op één deel van de dag en exfoliërende zuren op een ander deel van de dag te gebruiken.