De kracht van 'Clean Science' in cosmetische formules

Terri's Tips

Als wetenschapper ben ik me bewust van de kracht van ingrediënten die in het laboratorium zijn ontwikkeld en de positieve impact die ze kunnen hebben op de huid. Er zijn ook veel natuurlijke producten op de markt die extreem verzorgend zijn, maar misschien niet dezelfde biologische impact hebben. Het geheim van formuleren is volgens mij om het beste van de wetenschap uit het laboratorium  te combineren met natuurlijke ingrediënten om de meest effectieve producten te creëren die merkbare veranderingen teweegbrengen, de huid binnendringen voor een optimale afgifte en cosmetisch "elegant" zijn voor de consument. Daarom heb ik de Synergie 'clean science®' filosofie als handelsmerk geregistreerd. Als formuleerder is het vaak net zo belangrijk wat ik niet in het product verwerk als wat ik wel verwerk. Ik heb mijn eigen lijst van wat ik 'twijfelachtige ingrediënten' noem. Dit zijn chemische toevoegingen waarvan ik denk dat ze schadelijk kunnen zijn voor cellen als ze zich na verloop van tijd ophopen. Een overtuigend wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat vrouwen jaarlijks meer dan 3 kilo chemicaliën uit cosmetica en toiletartikelen absorberen.
In het kort adviseer ik klanten om de volgende ingrediënten in hun cosmeticaproducten te vermijden:
  1. Paraben preservatives
  2. Artificial colour (FD&C dyes)
  3. Artificial fragrance
  4. Phthalates
  5. SLS and other foaming sulfates
  6. PEG
  7. Propylene glycol
  8. Isopropyl alcohol
Helaas wordt de term 'natuurlijk' en 'biologisch' te losjes gebruikt in de cosmetica-industrie. Natuurlijk is niet altijd het beste en het is belangrijk om het concept 'natuurlijk' in onze industrie te begrijpen en te beseffen dat natuurlijke ingrediënten zeer schadelijk kunnen zijn. Arsenicum is bijvoorbeeld 100% natuurlijk, maar minder dan 1/8e van een theelepel kan dodelijk zijn. De prachtige oleanderstruik kan biologisch worden gekweekt, maar kan een hartstilstand veroorzaken als de bladeren of bloemen worden ingeslikt! Veel in het laboratorium ontwikkelde ingrediënten die worden gebruikt in huidverzorgingsproducten zijn een bio-identieke kopie van de natuurlijke vorm. De in het laboratorium gesynthetiseerde vorm kan echter 100% puur zijn en vrij van verontreinigingen of pesticiden, omdat het onder steriele omstandigheden is geproduceerd. Een goed voorbeeld hiervan is het ingrediënt Phycosaccharide, een actief ingrediënt dat huidherstel en minder ontstekingen bevordert. Deze complexe suiker wordt in het laboratorium nagemaakt om te voorkomen dat de kust van zeewierreserves waar dit ingrediënt in de natuur voorkomt, wordt uitgeput. In dit geval is het synthetische ingrediënt effectief, natuuridentiek, puur en duurzaam voor het milieu.
Beslissingen op basis van natuurlijk versus synthetisch zijn persoonlijk. Als formuleerder van clean science moet je naar deze twee factoren kijken:
  1. Het algemene veiligheidsprofiel van het ingrediënt. Zowel natuurlijke (arsenicum) als synthetische (parabenen, PEG, kunstmatige kleurstoffen) ingrediënten kunnen twijfelachtig en zelfs giftig zijn. Lees grondig het wetenschappelijk bewijs van het individuele ingrediënt.
  2. Het voordeel en de effectiviteit van het ingrediënt. Als een bepaald ingrediënt synthetisch is gemaakt in een laboratorium en geen twijfelachtig of mogelijk giftig ingrediënt is, dan is het naar mijn mening een prima toevoeging aan een product. "Natuurlijk" is niet altijd het beste. Clean Science gebruikt het beste van de wetenschap en de natuur in synergie. Door de positieve eigenschappen van beide te benutten, krijg je een product met de beste resultaten en het hoogste veiligheidsprofiel.
Kijk eens naar: chat through Clean Science and my philosophy as a formulator further, click here.

Weet je niet zeker welke producten geschikt zijn voor jouw huidtype? Ga naar Analyse Your Skin quiz om jouw routine te vinden.